vineri, 26 noiembrie 2010

FLORILE DE GALBENELE PUTERNIC ANTISEPTICE


       Planta cu tulpina inalta pana la 75 cm, puternica, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. Originara din sudul Europei, se cultiva ca planta ornamentala. Prin cultura s-a realizat o serie de varietati decorative.  Terapeutic se foloseste numai varietatea carac­terizata prin flori duble de culoare galben-portocalie. Poate fi gasita de la campie pana in zona montana, in terenuri necul­tivate, pe marginea drumurilor si cailor ferate, pe langa garduri.   Infloreste din mai pana in septembrie.
    In scopuri medicinale se utilizeaza numai florile margi­nale . Florile se rup fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltatul se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.
    Componentii principali: saponozide triterpenice; carotenoide dintre care - licopina, alfa şi betacaroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila etc; flavonoizi şi glicozizi flavonici; rutinozizi şi derivati ai cvercetolului; ulei volatil; substante amare; gumirezine; mucilagii; vita­mina C etc.
    Proprietati. Intern: diaforetic, sedativ, antiinflamator gastrointestinal, colagog si coleretic (datorita principiului amar); are actiune bactericida. Extern: ca antiinflamator hemoroidal, cicatrizant (prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor).
    Indicatii. Intern: se administreaza in dischinezii biliare, ulcer gastric si duodenal, dismenoree si enterocolite.
Extern: în plagi greu vindecabile, hemoroizi, degera­turi, arsuri, tenuri uscate, eczeme, acnee,  leucoree şi la Trichomonas vaginalis (sub formă de infuzie).
    Mod de folosire. Intern: sub forma de infuzie din 2 lin­gurite de flori la 300 ml apa clocotita (se bea fractionat in timpul unei zile, inaintea meselor principale); o infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului men­strual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Extern: in amestec de 10 g tinctura si 90 g apa fiarta şi racita se pot face comprese pentru rani, arsuri, ulceratii; tinctura de galbenele se obtine prin macerarea a 20 g flori la 100 g alcool de 70°, timp de 8 zile; infuzia din 10 g flori la 100 ml apa se foloseşte sub forma de spalaturi vaginale pentru distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.
   Utilizări populare: planta fiarta in vin sau in apa cu sofran se ia contra icterului; in apa cu care se spala copiii, ca sa doarma linistiti; decoctul din planta se foloseste contra bolilor de piele; ceaiul din florile uscate la umbra se foloseste impotriva ulcerului, icterului si leziunilor uterine.
   Intra in compozitia ceaiurilor gastric si aromatizantului pentru bai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu