miercuri, 1 decembrie 2010

MACESUL VITAMINIZANT PUTERNIC


     Denumiri populare mai cunoscute:  trandafir salbatic, rug, cadir, ruja. Specie spontana cu frunze penat compuse, cu flori albe, roz sau galbene si cu fructe mici rosii; stramos al trandafirului; infloreste in iunie. Este foarte raspandit in tara noastra. Creste in rarituri de paduri de foioase sau pe marginea acestora, prin poieni, pe coastele cu expunere insorita, in pasuni si fanete, pe vaile si luncile raurilor, pe marginea drumurilor si a cailor ferate. Arbust inalt de pina la 3 m.
  In scopuri medicinale se folosesc fructele recoltate in lunile august-septembrie, inainte de caderea brumei, in functie de altitudinea terenului, cand macesile capata culoarea rosu-inchis.
  Componentii principali: acid ascorbic (vitamina C) si acid dehidroascorbic, vitamina A, vitaminele B1 si B2, vita­mina P, acid nicotinic, vitamina K, zahar invertit, tanin, acizii citric si malic, pectine, ulei volatil ulei gras, flavonoizi, carotenoide, saruri minerale, urme de vanilina, alfa si beta tocoferol (vitamina E), lecitine, zaharuri etc.
  Proprietati: datorita acidului ascorbic si acidului dehidroascorbic cu care formeaza un sistem „redox" joaca un rol important in oxido-reducerile biologice si respiratia celulara. Vitaminele (in special vitamina P) scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sangelui. Completeaza necesarul de saruri ale organismului si au actiune diuretica (atribut al semintelor). Este un bun colagog si coleretic, tonic, vitaminizant si vasodilatator arterial. Impiedica formarea calculilor renali, fapt pentru care se recomanda in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura indelungata (nu produce iritatii). Macesele au insusirea de a mari secretia biliara fiind indicate in afectiunile ficatului; mai sunt recomandate in starile de inflamatie intestinala.
  Indicatii: Intern: se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala, tulburari de circulatie periferica, antihelmintic. Mod de folosire. Intern:
Decoct — 2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierb 10 minute. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe a clocoti — pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara  si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile. Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100 g macese spalate si zdrobite cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un li­tru. Se pastreaza la rece. Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali. Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe — recomandate tuturor si in primul rand convalescentilor. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite (inoxidabile), deoarece metalele descompun vitamina C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu