
In scopuri medicinale se intrebuinteaza: partile aeriene (Herba Cichorii) care se recolteaza în prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in iulie-august, cand tulpinile nu au apucat sa se lignifice (pentru ca produsul să fie de calitate superioara se taie şi rozeta de frunze bazale) si radacinile (Radix Cichorii) care se recolteaza in septembrie-octombrie.

Proprietati: eupeptic-amar si colagog; diuretic si laxativ hipoglicemiant; antitiroidian şi depurativ.
Indicatii: in furunculoza si acnee (sub forma de ceai, în asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati), in angiocolite, dischinezii biliare, constipatii cronice, hepatite cronice; în alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.
Mod de folosire: decoct (2 lingurite de radacina maruntita în 200 ml apa rece, se fierbe 5 minute; se bea caldut, in 3 reprize inaintea meselor principale); component al ceaiurilor medicinale (depurativ, laxativ-purgativ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu