Planta cu tulpina inalta pana la 75 cm, puternica, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. Originara din sudul Europei, se cultiva ca planta ornamentala. Prin cultura s-a realizat o serie de varietati decorative. Terapeutic se foloseste numai varietatea caracterizata prin flori duble de culoare galben-portocalie. Poate fi gasita de la campie pana in zona montana, in terenuri necultivate, pe marginea drumurilor si cailor ferate, pe langa garduri. Infloreste din mai pana in septembrie.

Componentii principali: saponozide triterpenice; carotenoide dintre care - licopina, alfa şi betacaroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila etc; flavonoizi şi glicozizi flavonici; rutinozizi şi derivati ai cvercetolului; ulei volatil; substante amare; gumirezine; mucilagii; vitamina C etc.
Proprietati. Intern: diaforetic, sedativ, antiinflamator gastrointestinal, colagog si coleretic (datorita principiului amar); are actiune bactericida. Extern: ca antiinflamator hemoroidal, cicatrizant (prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor).

Extern: în plagi greu vindecabile, hemoroizi, degeraturi, arsuri, tenuri uscate, eczeme, acnee, leucoree şi la Trichomonas vaginalis (sub formă de infuzie).
Mod de folosire. Intern: sub forma de infuzie din 2 lingurite de flori la 300 ml apa clocotita (se bea fractionat in timpul unei zile, inaintea meselor principale); o infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.

Utilizări populare: planta fiarta in vin sau in apa cu sofran se ia contra icterului; in apa cu care se spala copiii, ca sa doarma linistiti; decoctul din planta se foloseste contra bolilor de piele; ceaiul din florile uscate la umbra se foloseste impotriva ulcerului, icterului si leziunilor uterine.
Intra in compozitia ceaiurilor gastric si aromatizantului pentru bai.